A kártya, ami átírta a délutánomat

hungghiepx

New member
Van az úgy, hogy az ember egy teljesen hétköznapi csütörtökön rájön, mennyire unalmas is a rutin. Én egy grafikus vagyok, otthonról dolgozom, és a napjaim nagyjából úgy néztek ki, mint egy rosszul beállított GIF: reggel kávé, vázlatok, ebéd, vázlatok este tízig. Fárasztó. Nem is a munka miatt, hanem a kiszámíthatóság miatt. Minden nap ugyanaz. Már a növényeimmel is alig beszéltem, annyira elvesztem a saját kis világomban. Aztán jött egy üzenet a barátnőmtől, Marcitól, aki pár éve külföldön él, és mindig van valami őrült ötlete.

Marcit egy sorsolásos játékra hívott be, amit a neten talált. Nem egy komoly dolog, mondta, csak egy kis szórakozás, mintha kvízt játszanánk. Próbáltam elhúzni, mert nem vagyok az a szerencsejátékos típus. Sosem húztam kaparós sorsjegyet, még a szülinapi bulikban sem, amikor mindenki más tombolát vett. Egyszerűen nem hittem abban, hogy nekem valaha is összejönne valami azokból a számokból. De Marci annyira lelkes volt, hogy mondtam, jó, nézzük meg, de csak egy órát, és utána visszamegyek a vázlataimhoz.

Hát, ebből az egy órából három lett. És nem azért, mert hatalmas nyeremények jöttek, hanem mert olyan érzés volt, mintha egy új játékot fedeznék fel a gyerekkoromból. a vavada promocode, amit Marci küldött, megnyitott néhány lehetőséget, de ami igazán megfogott, az az egésznek a hangulata. Nem kellett sehova mennem, nem kellett felöltöznöm, csak ültem a kanapén a takaró alatt, és néztem, ahogy a színek pörögnek, miközben Marci velük nevetett a telefon másik végén. Ez az egész nem a pénzről szólt – legalábbis nekem akkor este –, hanem arról, hogy újra együtt csináltunk valamit, mint annak idején az egyetemen, amikor filmmaratonokat tartottunk.

Közben persze zajlott az élet. A férjem hazaért, ránk nézett, mintha valami űrlényeket látna, mert Marci hangja üvöltött a hangszóróból, én meg olyan hangosan nevettem, hogy majdnem leestem a székről. Ő csak annyit kérdezett: „Jól vagytok?” és én azt mondtam, hogy „Igen, igazi kaland van, gyere be!”. Végül ő is beült mellém, és nézte, ahogy próbálgatom a szerencsémet a különböző fajta játékokkal. Nem nyertem milliókat, de volt egy-két kisebb összeg, amitől úgy éreztem, mintha megnyertem volna a lottót. Az emberi agy ilyen. Nem a számít a legjobban, hanem az a pillanat, amikor azt hiszed, hogy valami jó történik veled.

Aztán eljött az este vége. Marci elköszönt, mert neki már hajnali három volt, a férjem meg átölelt, és azt mondta, rég látott ilyen felszabadultnak. Ez az egész nem a játékról szólt. Szóval, ha az ember jól megnézi, ez egy történet arról, hogyan lehet megtalálni egy új közös pontot a régi barátokkal, még akkor is, ha több száz kilométer választ el titeket. Ma már tudom, hogy a nyeremény nem az volt, ami a számlámon landolt, hanem az a három óra, amikor nem a munkára gondoltam, nem a határidőkre, nem a teendőkre. Hanem arra, hogy milyen jó is együtt nevetni valakivel, aki ismer téged.

Ami azóta eltelt vagy két hónap, azóta néha, amikor nagyon stresszes napom van, bekapcsolom a gépet, és játszom egy kicsit. Nem napi szinten, nem megszállottan, hanem úgy, ahogy az ember egy jó könyvet vesz elő az ágyban. Ez lett az én kis „énidőm”, amikor nem kell döntéseket hoznom, csak figyelem, mi történik. Mindig elképesztő, hogy egy ilyen apró szórakozás hogyan tud kikapcsolni. A férjem már meg sem lepődik, ha hozzám szól, és csak annyit felelek, hogy „Egy perc, hadd fejezzem be ezt a kört”. Ő csak röhög, és hagyja.

Ha megkérdezed, mit tanultam ebből az egészből, azt mondom, hogy a szerencse nem egy külső dolog, amit meg kell ragadni. Hanem egy belső állapot, ami attól függ, hogyan viszonyulsz ahhoz, ami történik veled. Sosem gondoltam volna, hogy én ezt mondom, de azóta tudom, hogy egy egyszerű este is lehet olyan izgalmas, mint egy nagy kaland. Nem kell hozzá repülőjegy és bátorság. Csak kell egy jó barát, egy kis idő, és a nyitottság, hogy kipróbálj valami újat. A vavada promocode csak egy belépő volt, de a nyitottság az, ami valóban számított. Azóta is tartjuk a kapcsolatot Marcival sokkal rendszeresebben, mint az elmúlt években, és ez talán a legnagyobb nyeremény, amit ebből a véletlen találkozásból kaptam.

Persze, tisztában vagyok azzal is, hogy nem mindenki ezt keresi ebben a műfajban. Van, aki tényleg a pénzért csinálja, van, aki az izgalomért. Én ezt most inkább úgy látom, mint egy modern társasjátékot, amit a világ bármely pontján játszhatsz, ha van egy kis interneted és egy jó társaságod. A lényeg, hogy ne feledjük: mindig mi irányítjuk a saját döntéseinket, és a játék csak annyira enged minket közel, amennyire mi engedjük. Én ezt megtanultam, és békében vagyok vele. Azóta is néha megnyerem azt a bizonyos összeget – nem nagy, de elég ahhoz, hogy vegyek egy jó kávét vagy egy könyvet. És tudod, mit? Ez nekem elég. Mert a valódi nyeremény az volt, hogy újra felvettem a kapcsolatot a saját örömeimmel, és ez minden játéknál többet ér.